Måste du vara skådespelare för att spela teater?

Det är många som är intresserade av teater och det är också många som vill vara med och spela i olika uppsättningar. Här handlar det på amatörnivå om att du inte alls måste vara skådespelare för att få vara med. Det kan istället vara en språngbräda in till ett intresse för att bli skådespelare. På det sättet kan alla som har intresse gå med i en teatergrupp och få vara med och delta i olika spelningar och uppsättningar av ibland mycket kända verk och berättelser. Detta är också något som många intresserar sig för i ungdomsåren, men sedan faller ifrån för att det inte känns som om det skulle finnas någon framtid i det hela.

Nu är det förvisso så att detta gämasks-40963_960_720ller allt du utför. När du börjar med något du vill vara bra på, kommer det att ta ett tag innan du kommer upp i den nivå att du blir känd inom ditt yrke och få vara med som professionell spelare på planen, i pjäsen eller kunna ge ut en bok. Om det är så att du vill vara med i de riktigt stora uppsättningarna, är det dock oftast en skådespelarutbildning som gäller, även om det idag går mycket på lärlingsbasis. När det gäller utbildning för teater på professionell nivå brukar de flesta i Sverige vara examinerade från Dramatens Scenskola.

Innan du kommer upp i denna nivå kommer du dock att få jobba hårt för att visa upp dig under många skådespel på teaterscenen, då konkurrensen inom både professionell teater och film är stor. Här är det bara de allra bästa som får vara med i de stora och kända uppsättningarna som visas för många människor och kanske till och med kommer att gå på tv. Det är först då du kommer att kunna leva på att spela teater.